Як вирощувати м'яту

Відома своїм неповторним ароматом м'ята є однією з найуніверсальніших культур. Ця пряна рослина чудово виглядає в горщиках та на клумбах, її із задоволенням вирощують на ділянках та на підвіконнях. Листя м'яти додають у салати та коктейлі, з них виходить найсмачніший трав'яний чай. Окремі сорти відомі своїми цілющими властивостями: вони благотворно впливають на нервову та травну системи.

Ідеальне місце

Перечна, лимонна, японська, запашна, польова, шоколадна – існує кілька десятків видів м'яти, але умови вирощування вони практично однакові. Рослина любить родючий, ретельно скопаний грунт. Прекрасно розвивається як на сонці, так і в тіні, а посушливі періоди потребує регулярного поливу.

Варто мати на увазі, що ця культура швидко поширюється ділянкою. Щоб м'ята росла строго у відведеному для неї місці, у ґрунт вкопують спеціальну газонну стрічку – вона служить бордюром, подолати який коренева система рослини не зможе.

Догляд за м'ятою

Найцінніша частина цієї рослини – багате на ефірні олії листя. Щоб зібрати соковиту сировину, м'яті не дають зацвісти. Для цього бутони зрізають, як вони утворюються.

Оскільки ділянка з м'ятою потребує регулярного прополювання, перед посадкою його обробляють гербіцидами суцільної дії. У першій половині весни, на початок активного зростання, рослину підгодовують компостом, і навіть добривами з фосфором і калієм. Після появи першого листя, а також після зрізок у ґрунт вносять комплексні мінеральні добрива.

Розмноження

М'ята чудово приживається не тільки із саджанців, але й з живців та відведень, які згодом пересаджують на нове місце та поливають розчином укоренювача. Також рослину можна виростити з насіння – цей спосіб найчастіше використовується у випадку з екзотичними сортами.

М'яту висівають навесні, коли ґрунт достатньо прогрівся після холодів. Але надійнішим способом вважається висівання насіння в контейнер на розсаду. Посів проводиться по поверхні ґрунту, після чого насіння засипають тонким шаром дрібного торфу або компосту і накривають плівкою. Пересаджувати на клумбу або в окремий горщик рослину можна після появи у нього 3-4 пар справжнього листя.

Хвороби та шкідники

Занадто густа посадка, а також вирощування м'яти на одній ділянці понад 4 роки можуть спровокувати іржу. У цьому випадку уражені частини зрізаються, а рослина, що залишилася, обробляється біологічними фунгіцидами. Системні фунгіциди використовувати не рекомендується, оскільки листя регулярно зрізуються.

Завдяки ефірним маслам шкідники рослині не страшні. Виняток – ураження попелиць, якщо раніше мала місце підживлення з надлишком азоту у складі. З попелиць чудово борються біологічні інсектициди – зрізати листя після обприскування можна вже через 3 доби.

Ця пряна культура не тільки чудово виглядає на ділянці або на підвіконні, але і є чудовим доповненням страв та напоїв. Завдяки невибагливості м'яти правильно її вирощувати впораються навіть садівники-початківці.